REKTORSKÝ SPORTOVNÍ DEN

očima "četky"

Dne 13. května 1998 večer přinesla ČTK pod názvem Univerzita Karlova uspořádala tradiční Rektorský sportovní den zprávu v níž stojí:

V rámci oslav 65O. výročí založení UK proběhl dnes tradiční Rektorský sportovní den společný pro všechny pražské vysoké školy. Již v úterý uspořádali studenti FTVS UK sportovní akademii. Dnes začal program na šesti sportovištích. Ve Sportovním centru UK v Praze - Hostivaři probíhaly soutěže v basketbalu, fotbalu, softbalu a tenisu. Uspořádány byly i plavecké závody a aerobik. Cyklisté vyjeli na 50 km trať závodu horských kol. Za pohybem si cestu do Hostivaře našli i studenti s těžkým zdravotním postižením. Na Albertově proběhl volejbalový turnaj a závodilo se na umělém kanále v Tróji. V Brandýse se konal turnaj v hokejbalu a závod ve zkráceném triatlonu.

....a "našich dopisovatelů"

Dne 14. května 1998 a dny následující trousili se do redakce "naši dopisovatelé" z řad studentů FSV UK a přinášeli svá svědectví o tom, co během Rektorského sportovního dne spatřili.

Stanislav Břeň v článku Kluci se na fotbale vyřádili pochválil nejprve hostivařské počasí a zcela se zaměřil na fotbalový turnaj. "Soutěže se účastnilo dvacet mužstev... Představili na například týmy právníků, fotbalistů, žurnalistů, ale i ˛profesionálních' fotbalistů pod názvem FTVS Póvl. I další pojmenování FC AS Hovado svědčí o uvolněné a pohodové atmosféře, která turnaj provázela. Dlouhovlasí vousatí učenci, které by člověk očekával spíše v univerzitní knihovně, soupeřili jako lvi s trénovanými mladíky z tělovýchovné fakulty. Na hřišti sice vládla přátelskost, ale nikdo nechtěl přenechat soupeři možnost vítězství zadarmo."

Jan Cebe nazval svůj příspěvek V Tróji se raftovalo. "Mokré oblečení a nevšední zážitky se odnesli studenti, kteří se zúčastnili raftování na umělém kanále v Tróji... I přes drobné nehody, jako byly uplavané boty nebo boule na čele, způsobené slalomovými tyčemi, se nikomu nic vážného nestalo a proto mohli pořadatelé šestý ročník raftování na trojském kanále po druhé hodině odpolední prohlásit za úspěšné dokončený."

Josefa Kumpholce zaujal turnaj v basketbalu a především v rugby. "Z fotbalového trávníku zmizely branky na kopanou a na hřišti se začali rozcvičovat svalnatí mladíci. Když se pak mezi nimi objevily sličné roztleskávačky, bylo jasné, že odpoledne na stadiónu zpestří atraktivní podívaná. Mnoho diváků na tribuně se přiznalo, že zápas v rugby vidí ˛naživo' vůbec poprvé."

Někteří z našich dopisovatelů popisují i výsledky soutěží, ale to není podstatné. Myslím, že by tu stačilo připomenout ona slavná Coubertinova slova o účasti na olympijských hrách. Pokud je znáte, tak si poslední větu této zprávy o Rektorském sportovním dnu dopište sami.

Karel Janků

Ilustrační foto pro Forum: Milan Jílek


poslední změna 27. května 1998