"Druhý Einstein" čestným doktorem UK

O v pořadí dvacátém slavnostním ceremoniálu udělení čestné vědecké hodnosti Dr. h. c. jsme informovali v posledním letošním čísle Forum pouze jednou větou, těsně před uzávěrkou - dne 27. května 1998 převzal ve Velké aule Karolina z rukou rektora Univerzity Karlovy prof. Karla Malého vědeckou hodnost lékařských věd významný americký biochemik a genetik James Dewey Watson (dubnového zasedání vědecké rady, kde se předalo 19 doktorátů) se nemohl zúčastnit. Čestný doktorát udělila Univerzita Karlova nositeli Nobelovy ceny (v roce 1962 jí byl oceněn společně se svým britským kolegou Francisem Harrym Crickem za medicínu a fyziologii) v rámci 650. výročí založení UK. Návrh na ocenění jeho celoživotní činnosti vzešel shodně ze věcech pěti lékařských fakult a čestnou vědeckou hodnost obdržel J. D. Watson za fundamentální objevy ve struktuře a funkci deoxyribonukleové kyseliny a za významné dílo v molekulární biologii a genetice. Všeobecně se má za to, že Watsonův objev kódu struktury živé hmoty dominuje vědeckému životu druhé poloviny 20. století stejně tak, jako Einsteinova teorie relativity v jeho první polovině. Čestný doktorát obdržel J. D. Watson nejen za objev šroubovice DNA, ale i za přípravu a realizaci analýzy lidského genomu, což má s největší pravděpodobností umožnit počátkem příštího století korigovat genetické poruchy. Nový čestný doktor honoris causa UK patří stále ke špičkovým představitelům svého oboru. Je autorem či spoluautorem řady monografií a velkého množství statí či sdělení v renomovaných časopisech. Zasedá v deseti akademiích a vědeckých společnostech a čestný doktorát mu udělilo již 18 univerzit.

O měsíc později převzal ve Velké aule svůj čestný doktorát další z věhlasných nositelů Nobelových cen - dne 24. června 1998 se čestným doktorem UK stal Sir Andrew F. Huxley.

(jak)

Nového čestného doktora UK právě dekoruje proděkan 1. LF UK prof. MUDr. Jiří Kraml (na snímku s J. D. Watsonem členové kolegia rektora UK)

Foto pro Forum: Archiv UK



poslední změna 24. června 1998