Týden zahraničních Čechů

26.6. - 4.7.1998

Rozmanitost akcí k jubileu Univerzity Karlovy, konajících se v širokém časovém rozmezí - od 17. listopadu 1997 do 7. dubna 1999 - má přesto jednoho jmenovatele, jeden společný cíl: přispět k rozvoji univerzity, prospět jí, jejím studentům, pracovníkům, absolventům a všem, kteří mají k naší Alma mater blízký vztah. Jednou z takovýchto akcí byl i Týden zahraničních Čechů, který se konal od 26. června do 4. července 1998.

K účasti byli pozváni Češi - absolventi či sympatizanti UK, žijící v zahraničí, protože akademická obec si váží jejich přínosu v dobách nesvobody i jejich pocitu sounáležitosti s domovem. Program Týdne zahraničních Čechů byl přebohatý. Mezi nejzajímavější setkání patřilo nepochybně sympozium o českém vystěhovalectví, exulantství a vztazích zahraničních Čechů k domovu, uskutečnily se panelové debaty (na téma čeští podnikatelé, lékaři a ekonomové v zahraniční), proběhla separátní jednání v sekcích (legislativní, kulturní, školská a výchovná, sociální, ekonomická a politická). Akce Týdne zahraničních Čechů proběhly v místnostech Karolina a v sídle Senátu ČR - ve Valdštejnském paláci a rokování se zúčastnila řada významných osobností, mj. Ivan Medek, vedoucí Kanceláře prezidenta ČR a prof. Karel Malý, rektor UK.

Podnětné a obzvláště přínosné byly diskuze našich krajanů o tom, jak v oblasti vysokoškolského vzdělávání postupují jinde ve světě. Týden zahraničních Čechů sliboval velkou možnost poučit se, navázat důležité kontakty a nutno říci, že tato očekávání naplnil.

Co dodat závěrem? Prof. Dr. Otto Pick, náměstek ministra a generální sekretář Ministerstva zahraničních věci ČR, poděkoval osobním dopisem rektorovi UK za záštitu a praktickou podporu Týdne zahraničních Čechů, který se uskutečnil v rámci oslav 650. výročí založení UK a který, podle Pickových slov "jistě přispěl značnou měrou ke zlepšení vztahů mezi krajanskou obcí v cizině a domovem."



poslední změna 4. října 1998