Campus Helveticus v Praze

V druhém říjnovém týdnu mohl bystrý pozorovatel Prahy zpozorovat, že je v jejím centru - více než jindy - pohybují auta označená písmenem CH. Snad každý ví, že jde o Švýcarsko. Dne 13. října 1998 se před Karolinem objevilo hned několik aut s tímto označením.

Právě tady totiž v rámci Švýcarského týdne v Praze (11.- 18. 10. 1998) a na počest 650. výročí založení UK konalo Akademické fórum Švýcarsko - Česká republika. Setkali se na něm někteří zástupci akademického i veřejného života obou států, aby prostřednictvím projevů tří významných osobností, žijících v Confederatio Helvetica (odtud CH), z různých úhlů pohledu poukázali na pozoruhodný fakt - na 150. výročí vzniku moderního Švýcarského státu, tedy na ústavu z roku 1848, která umožnila vznik švýcarských moderních demokratických státoprávních a politických institucí i existenci vnitřně mnohotvárného a propojeného státního systému Švýcarska.

Demokratická idea švýcarské ústavy byla ideálem i inspirací pro filozofa T. G. Masaryka při promýšlení politické a národnostní koncepce budoucího československého státu. "Idée Suisse" je aktuální i dnes, kdy se koexistence evropských států nově strukturuje a kdy každá konfrontace se švýcarskou ideou může být pro evropské státoprávní i politické myšlení jen přínosem. Na to poukázali také všichni hlavní řečníci Akademického fóra, významní "Švýcaři": Prof. Dr. Franz Blankart, státní sekretář Švýcarského státu a ředitel Spolkového úřadu pro zahraniční ekonomiku, Prof. Dr. Daniel Thürer, děkan právnické fakulty Univerzity v Curychu a Prof. Dr. Jan Milič Lochmann, český teolog, bývalý rektor univerzity v Basileji (jeho přednášku přečetl Prof. Dr. Dr.h.c. Jan S. Kruliš-Randa, profesor curyšské univerzity).

Akademické fórum Švýcarsko - Česká republika bylo i důvodem k připomenutí si dobrých a přínosných vztahů mezi Univerzitou Karlovou a švýcarskými univerzitami v Ženevě, Bernu, Curychu a Freiburgu, které jsou výsledkem dávných sympatií mezi našimi národy i výsledkem současného úsilí takových lidí, mezi něž patří i zmínění švýcarští hosté univerzita. Tato zásluha byla rektorem UK prof. K. Malým oceněna předáním jubilejní a pamětní medaile 650. výročí UK, kterou před obrazem T. G. Masaryka, velkého přívržence "idée Suisse", který dominuje Vlasteneckému sálu Karolina, přijali s povděkem a potěšením Prof. Dr. Franz Blankart i Dr. h.c. UK Prof. Dr. Jan S. Krulis-Randa.

Karel Janků



poslední změna 16. října 1998