Rok 1898 v hispánském myšlení a literatuře

Ve dnech 7. a 8. října 1998 se konalo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy mezinárodní sympozium Rok 1898 v hispánském myšlení a literatuře, pořádané Ústavem románských studií FF UK u příležitosti 650. výročí založení Univerzity Karlovy a 100. výročí války mezi Španělskem a Spojenými státy americkými, která znamenala významný předěl v politicko-společenském kontextu Evropy a Ameriky.

Rok 1898 měl podstatný význam také pro euroamerické kulturní vztahy. Tehdy se zrodila nová koncepce euroamerikanismu, s bohatým odrazem v španělské a latinskoamerické literatuře, umění a myšlení. S nástupem slavné generace 98 definitivně skončil kulturní hispanocentrismus - před Španělskem stála otázka další integrace s Evropou. Stejně důležité bylo toto období pro hispanoamerické modernisty, kteří otevřeli novou etapu vztahů k západní civilizaci. Téma sympozia je zejména otázkou promýšlení integrace Španělska s Evropou aktuální i pro současnou českou kulturní a společenskou problematiku.

Sympozium, které úvodním slovem otevřela doc. PhDr. Hedvika Vydrová, ředitelka pořádajícího Ústavu románských studií FF UK, slavnostně zahájil děkan FF UK doc. PhDr. František Vrhel, CSc., jenž jménem rektora UK prof. JUDr. Karla Malého, DrSc., pozdravil přítomné velvyslance ibero-amerických zemí akreditované v ČR, představitele ministerstva zahraničních věcí ČR, ministerstva školství ČR, zástupce španělských, českých a slovenských univerzit, studenty a další hosty. Slavnostnímu zasedání dále předsedali Jeho Excelence José Luis Remedi Zunini, velvyslanec Uruguaye a doyen sboru ibero-amerických velvyslanců v ČR, doc. PhDr. Josef Forbelský, vedoucí španělského odd. ÚRS FF UK, a Pedro Martínez Avial, rada velvyslanectví Španělska. Se zahajovacími přednáškami vystoupili p. José Luis Remedi Zunini a doc. Josef Forbelský, kteří se zaměřili zejména na význam a reflexi roku 1898 v hispanoamerickém a středoevropském kontextu.

K úspěchu hromadného zasedání přispěli svými referáty profesoři z prestižních španělských univerzit - prof. Dr. María Dolores Albiaková (Universidad de Zaragoza), prof. Dr. Javier Huerta Calvo (Universidad Complutense de Madrid), prof. Dr. Teodosio Fernández (Universidad Autónoma de Madrid); prof. Dr. Demetrio Estébanez Calderón, odborný poradce při ministerstvu školství ČR, prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc., vedoucí Střediska ibero-amerických studií FF UK, doc. PhDr. Hedvika Vydrová, doc. PhDr. Anna Housková, CSc. a PhDr. Anežka Charvátová z ÚRS FF UK, v neposlední řadě kolegové Mgr. Paulína Šišmišová z Prešovské univerzity a PhDr. Pavel Štěpánek, CSc., z olomoucké Univerzity Palackého. Na pracovních zasedáních rovněž vystoupili se zajímavými příspěvky doktorandi ÚRS FF UK Mgr. Michal Fousek a Mgr. Marek Říha. Vystoupení byla zaměřena na stěžejní témata vztahující se k literární tvorbě a myšlení generace 98 a představitelů modernismu, tak na širší rámec mezinárodních dějinných a kulturních souvislostí, včetně reflexe v různých oblastech Latinské Ameriky, Španělska a střední Evropy.

Mezinárodní sympozium Rok 1898 v hispánském myšlení a literatuře, jež důstojným způsobem připomnělo 650. výročí Univerzity Karlovy a 100. výročí roku 1898, tak význačné pro hispánský svět, se setkalo s velkým ohlasem u představitelů diplomatických zastoupení ibero-amerických zemí v ČR, u odborné veřejnosti i studentů, kteří se zasedání zúčastnili v hojném počtu. Uznání a poděkování patří především koordinátorům symposia doc. PhDr. Hedvice Vydrové, doc. PhDr. Anně Houskové, CSc., a doc. PhDr. Josefu Forbelskému a také jakož i španělskému ministerstvu školství a kultury a madridské Universitě Complutense, které finančně podpořily uspořádání této významné vědecké akce.

PhDr. Anna Mištinová
FF UK



poslední změna 16. října 1998