Nejdulezitejsi investice

investice do vyzkumu, vedy a vzdelani

Dne 17. listopadu 1998 se ve Velke aule Karolina konalo slavnostni zasedani rozsirene vedecke rady Univerzity Karlovy, poradane u prilezitosti Dne boje studentu za svobodu a demokracii. Slavnostniho zasedani se vedle studentu a ucitelu Univerzity Karlovy a ostatnich ceskych vysokych skol a univerzit, zucastnila i rada vyznamnych osobnosti verejneho a politickeho zivota, v cele s predsedou vlady Ceske republiky Milosem Zemanem.

Uvodni slovo prednesl rektor UK prof. Karel Maly. Pripomnel historicky vyznam a smysl vzpominanych "listopadu" v nasich modernich dejinach a poukazal na nektere shody i odlisnosti obou techto udalosti. Nazval je "dejinnymi okamziky narodni slavy" a "zaklady nasi narodni a statni identity", ktere bychom, spolu s dalsimi vyznamnymi dny nasi historie, meli branit a rozvijet. Za provokativni, az nestoudne, oznacil obcasne medialni nazory, ktere zpochybnuji hrdost na prislusnost k ceskemu narodu. Poukazal na skutecnost, ze tato vlastnost, at uz v roce 1938 nebo 1989, vedla studenty ceskych vysokych skol k protestu proti totalitni moci. Pripomnel, ze vzdy mezi nimi byli i studenti Univerzity Karlovy. "Jsme hrdi na to," rekl na zaver sveho uvodniho slova rektor UK, "ze patrime do svazku univerzity, ktera jiz pres 650 let je symbolem a zakladem kultury a vzdelanosti v nasich zemich, ze se nam tuto univerzitu podarilo obnovit do demokraticke a autonomni podoby a ze svou kazdodenni praci, spolu se studenty a uciteli dalsich ceskych univerzit a vysokych skol, prispivame k nadejne budoucnosti naroda." Pote se ujal slova predseda vlady CR Milos Zeman. Hovoril ex catedra. V projevu objasnil svou hypotezu o "generacnim potencialu", jehoz soucasti je, jak sdelil, i "potencial excitace, ktery kazdou generaci, nebo jeji cast, prinuti k protestu proti nespravedlnosti, nasili a zlu, k protestu, ktery vede ke stavce, k demonstraci, k odchodu na barikady, k nasazeni vlastniho zivota..." M. Zeman dale podal osobni vzpominku na studenty, kteri se 17. listopadu 1898 zucastnili protestni demonstrace proti stavajicimu rezimu. "Byli to oni, kteri otevreli nasi listopadovou revoluci a vytvorili v teto zemi neco, co nelze kvantifikovat, co lze vsak, receno terminem ekonomu, nazvat kapitalem. Nikoli vsak kapitalem fyzickym, hmotnym, merenym sumami na bankovnich kontech. Byl vytvoren kapital duvery." Tento kapital se ovsem, podle slov premiera CR, postupne vytratil, a je proto nutne jej obnovit.

Cesta k teto obnove vede pres uvedomeni si faktu, ze nejdulezitejsi investice jsou investice do lidi. "Prave proto bych si pral," zaznelo ve vystoupeni M. Zemana, "aby nasi politici, kteri casto meri vyznam svych akci horizontem vlastniho funkcniho obdobi, dokazali investovat do oblasti, ktere se projevi az tehdy, kdyz oni uz politiky nebudou. Mezi temito investicemi jsou nejdulezitejsi prave investice do vyzkumu, vedy a vzdelani..." Po skonceni projevu, rektor UK udelil Milosi Zemanovi premierovi ceske vlady jubilejni medaili k 650. vyroci zalozeni UK, tu take predal i prof. Josephu Bricallovi, byvalemu prezidentovi Asociace evropskych univerzit a prof. Josefu Jarabovi, mistopredsedovi Vyboru peticniho, pro lidska prava, vedu, vzdelani a kulturu Senatu Parlamentu CR. U prilezitosti slavnostniho zasedani rozsirene vedecke rady byly predany i Cena rektora pro nejlepsi absolventy UK a Mimoradna cena rektora UK.

Cenu rektora UK pro nejlepsi absolventy UK, ktera se kazdorocne udili nejlepsim absolventum magisterskeho studia v oborech lekarskych spolecenskovednich, prirodovedeckych teologickych a ucitelskeho studia, prevzali: MUDr. Jiri Pavlu (1.LF), Mgr.Lenka Bradacova (PF), Mgr. Ludmila Drhova (FaF), Mgr. Marketa Holubova (HTF) a Mgr. Vit Laitl (PedF).

Mimoradnou Cenu rektora UK, udelenou za mimoradne lidske a charakterove vlastnosti a odvazne jednani dostali studenti Pedagogicke fakulty UK Jana Pokorna a Jiri Svanda.

Karel Janku

Zeman, Klener, BricallCesky premier Milos Zeman, prorektor UK Pavel Klener a Joseph Bricall, byvaly prezident Asociace evropskych univerzit behem slavnostniho zasedani vedecke rady UK k vyroci dne boje studentu za svobodu a demokracii.




poslední změna 8. dubna 1999