Všemi sdílená radost

Dne 30. března 1999 oslavila Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy 80. výročí svého založení. Slavnostního shromáždění ve Velké aule Karolina se zúčastnili představitelé partnerských teologických fakult prof. V. Wolf z KTF UK, děkan HTF UK prof. Z. Kučera, děkan TF Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Dr. K. Skalický, dále děkan FSV prof. L. Mlčoch, proděkanka LF v Hradci Králové doc. V. Hubková a mnoho dalších hostů a přátel ekumeny z teologických fakult a pracovišť ze Slovenska, Rakouska a Anglie. Za vedení Univerzity Karlovy byli přítomni její prorektoři prof. J. Pánek a doc. I. Wilhelm.

V úvodu setkání zdůraznil proděkan ETF UK prof. ThDr. Jakub Trojan hlavní úkol a poslání fakulty - výchovu studentů a studentek bohosloví. Děkan ETF UK prof. ThDr. Petr Pokorný se své homilii opřel o slova Evangelia sv. Marka a prof. PhDr. Noemi Rejchrtová se zabývala složitými cestami vzniku ETF (8.dubna 1919 byla schválena poslaneckým zákonem jako Husova československá evangelická fakulta bohoslovecká) která, s názvem Komenského evangelická bohoslovecká fakulta, byla zařazena do svazku UK v květnu 1990 s dnešním pojmenováním Evangelická teologická fakulta. Během historického exkursu dr. Rejchrtová zdůraznila dobrou pedagogickou úroveň evangelické fakulty a ve svých špičkách i evropsky ceněnou úroveň vědeckou. Významnou součástí slavnostního zasedání bylo udílení medailí J. A. Komenského a pamětních medailí ETF. Proděkani ETF prof. P. Filipi a doc. J. Halama přednesli laudationes významných osobností, jimž byly medaile uděleny a kteří se zasloužili o rozvoj teologického myšlení a bádání nebo značnou měrou přispěli k posílení myšlenky ekumenismu či k plodné spolupráci s ETF UK.

Medaili J. A. Komenského obdrželi: D. Čapková, významná světová komenioložka, H. Hofmeister, profesor filozofie na teologické fakultě v Heidelbergu, U. Lutz, profesor Nového Zákona na univerzitě v Curychu, K. Skalický, děkan TF JU v  Českých Budějovicích, Z. Soušek, emeritní farář a senior ČCE a M. Stöhr, profesor teologie v Siegenu.

Pamětní medaile ETF převzali: Msgre V. Malý, světící biskup pražský, J. Vrbenský, vězeň komunistických žalářů, popularizátor teologické literatury, Ing. A. Havlíček (z FSV UK), vůdčí osobnost nakladatelství Oikumenh, JUDr. P. Šimek, který dával desítky let své právnické schopnosti do služeb církve, doc. PhDr. Karel Floss, znalec a zprostředkovatel díla H. Künga a Lic. Phil. R. Bohren, redaktor časopis Glauben in der zweiten Welt, jenž se jako představitel Pomocného díla evangelických církví ve Švýcarsku podílel na praktické pomoci českým křesťanům a zasloužil se i o získání nové budovy ETF.

V průběhu zasedání vystoupil i prorektor Univerzity Karlovy prof. J. Pánek, který pozdravil účastníky jménem rektora a v krátkém vystoupení ocenil úlohu i úsilí evangelické církve při udržování a posilování národní identity.Slavnostní ráz a důstojenství celého shromáždění byl podtržen vystoupením komorního houslového kvarteta Cinque celli senza cielo a všemi účastníky sdílenou radostí z existence duchovního zdroje, který je posilou i pramenem další činnosti Evangelické teologické fakulty. Slavností ráz dala zasedání skutečnost, že se konala v rámci oslav 650. výročí UK.

Karel Janků

Děkan Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy prof. ThDr. Petr Pokorný, DrSc., předává pamětní medaili ETF Msgre Václavu Malému (vpravo), světícímu biskupovi pražskému. Uprostřed Ing. Aleš Havlíček a doc. PhDr. Karel Floss (zprava).

Foto: archiv RUK



poslední změna 8. dubna 1999