Největší zisk - morální kapitál

Tisková konference k ukončení oslav 650. výročí založení UK

Tisková konference k ukončení oslav 650. výročí založení UK se konala v Malé aule Karolina dne 6. 4. 1999. Rektor prof. Karel Malý ve svém úvodním projevu shrnul nejvýznamnější události z průběhu oslav a vyzdvihl prospěch, který oslavy UK přinesly. Zdůraznil, že i když se nejednalo jen o otázku finanční, vznikly nepominutelné hmotné hodnoty, např. rozsáhlá rekonstrukce Karolina (přes 100 miliónů korun), dar MŠMT UK budovy v Jinonicích (250 miliónů), poslanecká sněmovna dále poskytla UK dar ve výši 25 milionů Kč pro obnovu a údržbu knihovního fondu. Univerzita však podle rektora K. Malého získala obrovský morální kapitál a dokázala (nejen) střední Evropě, že má své nezastupitelné místo na poli vědy a vzdělání. Na krátký čas se stala Česká republika opravdovým centrem světové vědy a to v době pořádání 141 konferencí a kolokvií (57 z nich jich bylo se zahraniční účastí).Dosah oslav ukazuje i zájem o meziuniverzitní partnerství předních vysokých škol světa, které se doslova o přízeň UK ucházejí. V současné chvíli má UK uzavřených 140 partnerských smluv a další jsou k podepsání připraveny.

Prof. Josef Koutecký, prorektor pro vnější vztahy UK, přítomné novináře pozval k účasti na nejbližší akce spojené s ukončením oslav a k tvrzení, že dnešní doba přeje mladým lidem, dodal přídavné jméno vzdělaným.

Kvestor UK, Ing. Josef Kubíček, pak přenesl pozornost přítomných k logu Fondu mobility a představil tuto novinku akademické obce UK jako prostředek, který by měl především usnadnit vycestování učitelů UK i jejích studentů na zahraniční stáže. Částka, kterou poskytla přímo UK, činí 9 800 000 Kč.

Slovo poté dostali zástupci sponzorů a mediálních partnerů, všichni vyjádřili radost nad možností spolupráce s UK a vyjádřili přání ve spolupráci pokračovat i bez rámce oslav. Šéfredaktor Mladé fronty DNES Petr Šabata představil novinářům společný projekt UK a MAFRA a. s., vedoucí k ocenění našich sedmi nejlepších studentů.

Rektor UK poděkoval také v průběhu tiskové konference v krátkém přípitku přítomným třiceti novinářům našich i zahraničních médií za stabilní zájem o Univerzitu Karlovu během měsíců jejího jubilea.

-váhá-




poslední změna 9. dubna 1999